Ιδέα της ποδηλατοδρεζίνας

Προσωπική ιστορία  Η ιδέα του του ποδηλάτου που να κινείται σε ράγες του τραίνου γεννήθηκε 2005 με την κατάργηση της μετρικής γραμμής Αθ...

Προσωπική ιστορία 

Η ιδέα του του ποδηλάτου που να κινείται σε ράγες του τραίνου γεννήθηκε 2005 με την κατάργηση της μετρικής γραμμής Αθήνα-Κιάτο καθώς οι μεταφορές των επιβατών πραγματοποιούνταν πλέον με την νέα χάραξη του Προαστιακού σιδηρόδρομος Αθήνας. Ομολογώ πως τότε δεν μυούν ούτε ποδηλάτης ούτε είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση με το σιδηρόδρομο.
Μια μέρα ήθελα να ξαναδώ εκείνο το τοπίο της Κακιάς Σκάλας, στο ύψος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, εκεί οπού κάποτε ο επιβάτης ένιωθε σαν πουλί στον αέρα καθώς κοιτούσε από ψιλά την γαλάζια θάλασσά.

Το έρημο πια τοπίο πάρα την εγκατάλειψη και λεηλασία από τους κλέφτες εξακολουθούσε να είναι όμορφο. Σταμάτησα για να ξεκουραστώ στη σκιά ενός θαλασσιου πεύκου, δίπλα σε ένα πολυβολείο. Φανταστικά τους εργάτες που έχτιζαν αυτά τα έργα σε μια ασπρόμαυρη παλιά ταινία. Οι θυσίες που έκαναν οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές πρέπει να ήταν τεράστιες.

Ανάμεσά στους εργάτες φανταστικά και τον εαυτό μου να συμμετέχει στη κατασκευή πέτρινων γεφυρών. Ο ρόλος μου ήταν μικρός, αυτός του χαμάλη, που έφερνε τις πέτρες. Οι κατασκευές από πετρά δεν χρειαζόταν να έχουν μπετό, καθώς η έντεχνη τοποθέτηση από μάστορα τις συγκρατούσε από φθορά και αστάθεια. Φαντάστηκα πως το δέρμα στις παλάμες μου να ήταν τόσο σκληρό, που μπορούσα να σβήσω τσιγάρο πάνω του χωρίς να νιώθω πόνο.


Αν μπορούσα να μιλήσω σήμερα έστω με έναν από τους εργάτες, που κάποτε  έχτιζε το παλιό σιδηρόδρομο θα μου έλεγε:
Μην αφήσετε τις θυσίες μας να παν χαμένες. Έχουμε φτύσει το αίμα μας εδώ και εσείς το σπαταλάτε!

Τρία χρόνια μετρά ήρθα στο παλιό σταθμό του Ασπροπύργου ήρθα για να μελετήσω την σιδηροτροχιά. Μέτραγα το εύρος το πάχος και τις καμπύλες της μετρικής γραμμής. Ξαφνικά ένιωσα αυτή τη αμήχανη αίσθηση σαν αργό τρυπάνι πίσω στη πλάτη μου. Γύρισα την πλάτη μου και είδα να με παρακολουθεί ένας γερός με τεραστία αυτιά, βλέμμα αυστηρό με σατανικό χαμόγελο.
Μάλλον θα νόμιζε πως δεν ξέρω την ελληνική γλώσσα και για αυτό μου μίλησε με νοήματα. Από τις χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών κατάλαβα πως με ρώτησε τι κάνω εδώ και αν θέλω να τα κλέψω.
-Έχεις δει πολλούς κλέφτες μετάλλων που παν να κλέψουν με την πανάκριβη φωτογραφική μηχανή και laptop τους; του απάντησα εγώ.


 Tελικά, όταν έσπασε ο πάγος, συζητήσαμε για διαφορά θέματα. O γέρος ήταν κάποτε εργαζόμενος στον ΟΣΕ, δούλευε σε θέση του συντηρητή της γραμμής. Του εξήγησα πως θέλω να φτιάξω ποδήλατο που κινείται πάνω σε ράγες. 

-Να σου πω  καλύτερα, που έκλεισε η γραμμή, ήταν αργή επικίνδυνη, άσε που κόστιζε πολλά λεφτά, είπε ο γεροαυτιας. Το ξέρεις ότι αν πηγαίναμε με το ταξί τον κάθε επιβάτη από την Πάτρα στο Πύργο πιο φτηνά θα μας έβγαινε από ότι να τους πηγαίνουμε με τα τραίνο.

Ο γεράκος έκανε το δικηγόρο του διαβόλου. Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΣΕ είχε πολλά οικονομικά προβλήματα, για αυτό και έκλεισαν αρκετά δρομολόγια. Ίσως να έφταιγε η κακοδιαχείριση ή η κρίση, δεν ξέρω. Εκείνη τη στιγμή σκεφτικά πως για να σωθεί ο παλιός σιδηρόδρομος εκτός από δημιουργία ποδηλατοδρεζίνας πρέπει να  σκεφτώ και μια ολοκληρωμένη οικονομικά βιώσιμη πρόταση.

Έκτοτε είχα πολλές αποτυχίες οι οποίες κόστιζαν αρκετά χρήματα από ήδη φτωχό εισόδημα μου. Ξόδευα αρκετό χρόνο για να βρω μια  λύση. Όμως κάθε φορά που αισθανόμουν  απελπισμένος έπειτα από μια αποτυχημένη δοκιμή έτοιμος να τα παρατήσω εμφανίζεται ο μάστορας με το χαμάλη σαν φαντάσματα του παρελθόντος που με τσιγκλάνε για να συνεχίσω. 


ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

ειπαν για μας,1,τεχνολογία,1,abandoned railways,2,about us,4,adventures,3,conservation,5,cycling history,1,cyclo tech,1,cyclo tips,1,cyclo tourism,2,documentary,1,experiences,1,magazines,5,press,9,projects,5,radio,1,railbikes,1,railbiking,1,railbiking in greece,2,railbiking world,1,railway experiences,2,railway history,1,Research,5,TV,4,
ltr
item
Σιδηροδρομικός Ποδηλατοτουρισμός : Ιδέα της ποδηλατοδρεζίνας
Ιδέα της ποδηλατοδρεζίνας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkRCZTdcxe4y-1qX7YP6k1MQhviixeNidK2insGctWITm-JV0WR7fY8tbEv9tB62jnMueDlxESbjCV64gyQxMNzYCt3-mqPTKXvcOA93uaNfQigzrBkJzx8P31_EYoqUaIgICGCQymPIw-/s640/railbiking-idea.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkRCZTdcxe4y-1qX7YP6k1MQhviixeNidK2insGctWITm-JV0WR7fY8tbEv9tB62jnMueDlxESbjCV64gyQxMNzYCt3-mqPTKXvcOA93uaNfQigzrBkJzx8P31_EYoqUaIgICGCQymPIw-/s72-c/railbiking-idea.jpg
Σιδηροδρομικός Ποδηλατοτουρισμός
https://www.railbikingingreece.com/2016/08/blog-post.html
https://www.railbikingingreece.com/
https://www.railbikingingreece.com/
https://www.railbikingingreece.com/2016/08/blog-post.html
true
7524658072912454163
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τριτ Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μαϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβρης Οκτώβρης Νοέμβρης Δεκέμβρης Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοεμ Δεκ μόλις τώρα πριν από 1 λεπτό $$1$$ minutes ago πριν από μια ώρα $$1$$ hours ago Εχτές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content